Vermoeidheid heeft vele gezichten

Prof.dr. Gijs Bleijenberg, de klinisch psycholoog die onder andere de cognitieve gedragstherapie voor het chronisch vermoeidheidssyndroom geïntroduceerd heeft, neemt afscheid als hoogleraar bij het UMC St Radboud. Hij gaat met pensioen. In zijn afscheidsrede legt hij uit waarom de ene vermoeidheid de andere niet is. En wat ze wèl gemeen hebben.

Lees het gehele bericht


Mensen lopen te lang met chronische pijn

Mensen die last hebben van chronische pijn, moeten vaak twee jaar of langer wachten op een diagnose en behandeling. Het is een belangrijk en onderschat gezondheidsprobleem dat moet veranderen. Dat vindt Frank Huygen, anesthesioloog en pijnspecialist aan het Erasmus MC in Rotterdam. Hij gaat dat vrijdag zeggen in zijn rede bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar Pijngeneeskunde. Dat heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam donderdag laten weten.

Lees het gehele bericht


Nieuwe diagnostische criteria fibromyalgie

December 2010: De Amerikaanse vereniging voor reumatologie heeft nieuwe criteria geformuleerd om fibromyalgie te beoordelen. Ze vervangen de criteria uit 1990. De criteria zullen wereldwijd worden toegepast. Om de diagnose fibromyalgie te stellen, wordt nog steeds vooral gelet op pijn in het hele lichaam. Nieuw is dat ook andere symptomen dan pijn worden meegenomen in de diagnose en dat de ernst van fibromyalgie wordt beoordeeld.

Lees het gehele bericht


Fibromyalgie patient heeft baat bij een gerichte groepsbehandeling

Een groot deel van patiënten met fibromyalgie heeft baat bij een gerichte groepsbehandeling, bestaande uit een combinatie van oefentherapie en cognitieve gedragstherapie. Dit blijkt uit het proefschrift van psychologe drs. Saskia van Koulil, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud. Zij promoveert op 17 december op onderzoek bij patiënten van de Sint Maartenskliniek.

Lees het gehele bericht


Pijndemping in hersenen bij Fibromyalgie verstoort

De neurowetenschapper Karin Jensen ontdekte onlangs dat bij fibromyalgie patienten het pijndempingsmechanisme verstoord is. Bepaalde genen spelen hierbij een rol. Medicijnen zouden hierbij kunnen helpen.

Lees het gehele bericht


Rol van Co-Enzym Q10 tekorten bij CVS / ME

Bij CVS/ME kunnen afwijkingen zoals ontstekingen en oxidatie mede een oorzaak zijn van het ziektepatroon. Co-enzym Q10 (CoQ10) speelt een belangrijke rol als essentiële cofactor voor de productie van ATP in de mitochondriën en heeft tevens krachtige antioxidante eigenschappen. Recentelijk werd een voorpublicatie geplaatst over een onderzoek van Maes et al naar tekorten van co-enzym Q10 bij mensen met CVS/ME.

Lees het gehele bericht